كتابخانه موزه فرش ايران
بر ديواره ساختمان موزه فرش دارهاى قالى كنار يكديگر قرار گرفتهاند و فرش اين هنر يگانه ايرانى را چون گوهرى در ميان دارند.
اين ساختمان مساحتى برابر 3400 متر مربع دارد كه از اين مقدار حدود 100 متر مربع آن را به كتابخانهاى اختصاص داده كه در ضلع غربى موزه واقع شده است.
هنگام ورود به ساختمان، سالنى با سنگهاى سفيد به چشم مىآيد كه بر ديوارهاى آن فرشهايى قديمى از كاشان، اصفهان و كرمان كه عموماً متعلق به اواخر قرن 14 ه .ق است آويخته شده. در سمت چپ سالن تابلوى كوچكى مسير كتابخانه را نشان مىدهد.
كتابخانه موزه فرش ايران در 22 بهمن ماه 1356 همزمان با افتتاح موزه فرش ايران آغاز به كار كرد. اين كتابخانه ابتدا با هدف بالا بردن آگاهىهاى كارمندان و كارشناسان موزه فرش ايجاد شد اما در حال حاضر دانشجويان و دانشآموزانى كه در رشته فرش تحصيل مىكنند نيز امكان استفاده از اين كتابخانه را دارند.
فضاى داخلى كتابخانه شباهت زيادى به آنچه كه در ذهن براى يك كتابخانه تصور مىشود ندارد.صندلىهاى نارنجى رنگ به صورت دايرهاى در اطراف دو ستونى كه در سالن وجود دارد، قرار گرفتهاند و آنجا را بيشتر شبيه يك اتاق انتظار كردهاند تا يك كتابخانه. تنها يك ميز دايرهاى شكل با تعدادى صندلى چرخدار در وسط سالن است و يك كامپيوتر كه هنوز امكان جستوجوى منابع كتابخانه به وسيله آن مقدور نيست. اما به گفته خانم ليلا دادگر رئيس موزه فرش ايران، اين امكان تا پايان سال 82 فراهم خواهد شد.
طبق گفته خانم فاطمه همتپور مسؤول كتابخانه در سال 80 تعداد كتابهاى موجود 7281 جلد بوده كه از اين تعداد 4552 جلد آن فارسى و 2729 عنوان نيز به زبان لاتين بوده است.
در كتابخانه موزه هماكنون 7398 جلد كتاب وجود دارد كه از اين تعداد 64 عنوان كتاب فارسى و 280 عنوان كتاب خارجى در زمينه قالى و قاليبافى است. كليات، دين، علوم اجتماعى، فرهنگ، هنر، فلسفه، ادبيات و تاريخ ديگر موضوعات اين كتابخانه را تشكيل مىدهند.
كتابها به زبانهاى فارسى، عربى، فرانسه، انگليسى، آلمانى و ژاپنى هستند.
شيوه ارائه كتاب به صورت باز است و مراجعان مىتوانند كتابهاى مورد نياز خود را مستقيماً از قفسههاى سياه رنگى كه دور تا دور سالن را پوشاندهاند بردارند.
»دنياى فرش«، »فرش دستباف«، »نساجى امروز«، »موزهها« و »اثر« نشريات تخصصى در زمينه قالى و قاليبافى هستند كه در گوشهاى از كتابخانه به چشم مىخورد. مجله ايتاليايى - انگليسى »گره« نيز در اين محل به صورت آرشيو نگهدارى مىشود.
در گوشه ديگرى از كتابخانه بخش پاياننامه است كه 7 پاياننامه با عنوانهاى »سازمان بررسى و برنامهريزى صنعت قاليبافى ايران«، »حفاظت و مرمت فرش ايران«، »معرفى و بهينهسازى موزه فرش ايران«، »فرش در ايران«، »نقش دولت در صادرات فرش ايران«، »قالى مشهد« و »بررسى نقوش بافتههاى كلاردشت« تكميلكننده اطلاعات مراجعان است.
كتابهايى به خط بريل با موضوعاتى در زمينههاى قالى و قاليبافى و داستان از ساير امكانات اين محل است كه به اعتقاد خانم دادگر براى بالا بردن سطح اطلاعات كودكان نابينا درباره فرش تهيه شده است.
اين كتابخانه براى عضويت وجهى دريافت نمىكند. اما تنها كارمندان موزه فرش امكان امانت در بيرون از كتابخانه را دارند و دانشجويان و ساير اعضا بايد از كتابها در محل استفاده كنند. البته امكان تهيه كپى وجود دارد. به گفته خانم همتپور تعداد مراجعهكنندگان اين كتابخانه در سال 2550 80 نفر بوده است كه از اين تعداد 1650 نفر زن و 900 نفر مرد بودهاند و هم اكنون روزانه حدود 15 نفر به كتابخانه مراجعه مىكنند.
كتابخانه موزه فرش ايران روزهاى دوشنبه و جمعه تعطيل است و ساعت كار آن 9 صبح تا 18 عصر است.
اين كتابخانه در تقاطع خيابان كارگر و فاطمى قرار دارد.
منبع: نشريه کتاب هفته